
česnekový olej
olivový, panenský
Luxusní panenský olivový olej prvotřídní kvality pocházející z oblastí zalitých sluncem obohacený o jemnou, nevtíravou chuť a vůni v podobě sušených vloček kvalitního českého česneku.
Složení: extra panenský olivový olej 98%, česnekové vločky 2%
Hmotnost: 230 g
cena 140 Kč/ks
Panenský olivový olej s česnekem
Jsme milovníci řecké gastronomie, a tak jako Řekové i my olivový olej lijeme skoro do všeho.
Napadlo nás tedy, že se panenský olivový olej určitě neurazí, když ho ještě vylepšíme další námi milovanou složkou, česnekem.
Vzniklý olej se dá použít všude tam, kde chceme vedle typické chuti středozemní krajiny cítit i jemnou vůni českých bělavých stroužků. Konec konců středozemním krajinám chuť a vůně česneku rozhodně také není cizí. Je to prostě šťastné spojení.
Náš česnekový olivový olej úžasně dochutí zeleninové saláty, je výborný k použití na jakékoli maso, ryby, těstoviny atd. A nádherně provoní celou kuchyň, když se nakape na pokrm právě vytažený z trouby – ať je to italská horká pizza, parmezánem zasypaná ciabatta, francouzský zeleninový quiche, grilovaný hermelín nebo voňavé pečené maso se slaninou.
Při použití našeho olivového oleje se meze nekladou, jelikož mnozí milovníci olivového oleje vědí, že prospívá nejen našim chuťovým buňkám, ale i našemu zdraví:
- chrání srdce a příznivě působí na krevní oběh,
- slouží jako prevence proti rakovině,
- hospodaří s cholesterolem a cukrem v těle,
- působí jako prevence proti zácpě a rakovině tlustého střeva.
Česnekový olej – tajemství výroby
Příprava našeho česnekového oleje není nikterak složitá. Důležité je, aby vyrobený olej odpovídal našim požadavkům na zachování co největšího množství živin a všech ostatních tělu prospěšných látek.
Na výrobu oleje s česnekem vždy používáme kvalitní panenské oleje pocházející ze zemí, kde je pěstování oliv takovou samozřejmostí jako u nás pěstování českých jablek.
Když se nám poštěstí, nejraději sáhneme po olivových olejích vyráběných v Řecku, úplně nejlépe na Krétě.
Do oleje se nejdřív naloží čerstvé česnekové stroužky, které se po několika týdnech vyjmou. Poté se olej sleje do lahví, ve kterých jsou již připraveny vločky sušeného česneku. Toto šťastné spojení ještě více rozvine onu nezaměnitelnou chuť a aroma, kterou zanechaly čerstvé stroužky při extrakci a posunou tak olej do vyššího levelu kulinářských pokušení.
Vyvrácení mýtu o studené kuchyni
Zakořeněný předsudek o použití extra panenského olivového oleje pouze pro studenou kuchyni (na saláty) vyvrátí každý, kdo se o oleje zajímá, a to včetně rodilých Kréťanů.
Olivový olej je naprosto vhodný pro jakékoli tepelné úpravy ať už jde o vaření, smažení, pečení nebo grilování. Má totiž kouřový bod často vyšší než jiné rostlinné tuky!
Kvalitní extra panenský olej – zvlášť ten náš s česnekem – dodá pokrmům jedinečnou
chuť a šmrnc.