Česnek–Allium–Garlic–Knoblauch

Všechno, co jste chtěli vědět o česneku, ale báli jste se zeptat.

Česnek jako lék

Lidové lékařství česnek odjakživa používalo jako univerzální všelék. Vždyť i výzkumy farmaceutického průmyslu chtě nechtě prokázaly v česneku na dvě stě různých substancí, které dohromady dělají z česneku ten úžasný zázrak.

Nalezneme v něm nejen řadu vitaminů, minerálů a stopových prvků, ale především ono výjimečné přírodní antibiotikum, které geniální příroda vytvořila na ochranu proti vetřelcům.

Řeč je o Allicinu, který vzniká při narušení stroužku česneku a je silně antibakteriální. Při konzumaci nebo kontaktu s kůží a sliznicí přechází přímo do krevního oběhu.

Hrdinný ochránce Allicin a jeho pomocníčci

Allicin spolu s dalšími účinnými látkami obsaženými v česneku dezinfikuje plíce, střeva a pokožku, snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak.

Dalšími účinnými látkami jsou Ajoen, jenž se uplatňuje proti kožním infekcím, Allysulfidy – česnekové sirné sloučeniny, které brání škodlivému účinku karcinogenů.  

Vrátíme-li se k nejcennějším česnekovým vitaminům, neodmyslitelně k nim patří Vitamin A, nutný pro správné fungování pokožky a sliznice, Vitamin B, který má blahodárný vliv na nervový systém, Vitamin C všeobecně známý pro svůj účinek na zvyšování odolnosti organismu. A nakonec, elixírem mládí nazývaný Vitamin E, který dodává organismu energii  a elán do života. Vitaminy C a E se řadí mezi antioxidanty, chrání náš organismus před škodlivými volnými radikály. 

Co všechno česnek dokáže pro zdraví

Česnek si vydobyl svou proslulost jako pozoruhodné přírodní léčivo:

    • chrání před nachlazením a onemocněním dolních cest dýchacích,
    • usnadňuje vykašlávání hlenu při kašli,
    • pomáhá při bolestech v krku, anginách a zvětšených lymfatických uzlinách,
    • chrání před chřipkou a zrychluje její vyléčení,
    • zlepšuje imunitní systém, který se stává odolným proti bakteriím a virům,
    • působí proti plísním,
    • podporuje hojení,
    • osvěžuje a mobilizuje organismus a redukuje následky stresu,
    • snižuje hladinu cholesterolu,
    • zlepšuje krevní oběh a chrání před kornatěním cév,
    • podporuje činnost srdce a pročišťuje cévy,
    • reguluje krevní tlak,
    • reguluje množství cukru v krvi,
    • zlepšuje trávení,
    • podporuje metabolismus při hubnutí,
    • působí jako střevní antiseptikum a jako prostředek proti parazitům,
    • pomáhá při odstraňování bradavic.

Malé okénko do česnekové historie

Pravlasti česneku jsou jižní Sibiř a stepi Střední Asie. Odtud se před několika tisíci lety rozšířil na východ a nakonec přes Středomoří do celé Evropy.

Kultivovaní staří Řekové uctívali česnek jako všestranný lék. Samotný Pythagoras nazval česnek pro jeho léčivé vlastnosti KRÁLEM BYLIN.

I ve středověkém evropském lékařství byl česnek osvědčeným všelékem. Skvěle se uplatňoval při otravách, při epidemiích kožních nemocí a velmi účinné bylo použití česneku proti metle středověku, moru.

Zejména na venkově, kde o česnek nikdy nebyla nouze, se jím léčilo kdeco. Od plísně mezi prsty přes tuberkulózu, vysoký krevní tlak až po kašel a nachlazení.

První vědecký důkaz o síle a užitečných vlastnostech česneku přišel v polovině 19. století, kdy Louis Pasteur zjistil, že česnek je schopen zabránit šíření škodlivých bakterií.

Na bojištích obou světových válek zachránil česnek spoustu lidských životů, protože polní lékaři při nedostatku jiných prostředků používali česnek k dezinfekci ran.

Několik tipů, jak tlumit pach česneku

Lidský nos dokáže rozpoznat i jedinou česnekovou částici v miliardě těch ostatních, které obsahuje vydechnutý vzduch. Česnekový pach nám tedy neujde, ale je možné ho alespoň trochu zmírnit:

    • Žvýkáním čerstvé snítky petržele, majoránky, máty peprné nebo žvýkačky s peprmintovou příchutí.
    • Žvýkáním hřebíčku, semen koriandru, anýzu nebo celého kousku skořice.
    • Kousáním celých pražených kávových zrn.
    • Zapíjením česneku mlékem, červeným vínem nebo kávou.
    • Několika kapkami esence z anděliky.
    • Žvýkáním pomerančové kůry.
    • Před konzumací česneku sníst jablko.
    • Před konzumací česneku sníst lžíci medu.
    • Pitím citrónové šťávy po konzumaci česneku.
    • Smíchání česneku s tvarohem.
    • Smíchání česnekové šťávy se šťávou z pomeranče.
    • Používáním česnekové tinktury k léčebným účelům namísto česneku.